NATALE
A VERDE
GIOIA
Sapete cos’era il ” dinâ da nöxe ” ? Erano le mance natalizie, destinate a portare sulle mense dei meno abbienti appunto le noci, considerate una raffigurazione del denaro.
Verso la fine dell’800 cominciò a diffondersi a Genova, prima che in altre città mediterranee, l’usanza dell’albero di Natale : evidentemente ad opera dei numerosi naviganti.
Non si trattava però dell’abituale pino o abete, ma di un grande ramo di alloro al quale si appendevano datteri, mandarini, fichi secchi e dolciumi.
A Natale se mangia o bibbin, co-i beschêutti toccâe into vin e o pandoxe…
“… Lì gh’é drento do cetron,
do fenoggio, do vin bon,
Pignêu freschi, e che zebibbo
M’ò accattöu da-o sciö Garibbo,
Ma però senza granetta.
Do bûtiro fæto apposta,
( Poi ve diö quanto o me costa)
Euve fresche ûnn-a dozzenn-a,
Eutto lïe de sciô de fænn-a,
Dixêutt’once ( salvo o vëo)
d’ amê bon, de quello ebreo,
Ben menôu, co a pasta sciocca…
M’imbûzanco; l’ægua in bocca
Me ven sempre…Ohimè me sento
Ascì in moto ûn svenimento
Pe-a fragransa che o mandava
Fin da quando o s’impastava…”
Martin Piaggio
” Vitta lunga con ‘sto pan
prego a tûtti e sanitæ,
comme anchëu, comme doman,
da affettàlo chi assettæ,
da mangiâlo in santa paxe
( che o pan doçe mi o me piaxe!)
cö-i figgieû grandi e piccin
cö-i parenti e cö-i vexin
tûtti i anni che vegniä,
comme spero Dio vorriä “